Naturopathy-4

Ιδιαίτερα μαθήματα μασάζ
για επαγγελματίες

μάθετε περισσότερα...

ENHΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο της Life Therapy Academy εγγραφείτε εδώ, συμπληρώνοντας το email σας:ΚΑΛΑΘΙ ΑΓΟΡΩΝ

Καλάθι (Το καλάθι σας είναι άδειο.)

Κινέζικη Βοτανοθεραπεία Α' Ετοςkineziki-votanotherapeiaH κινέζικη βοτανοθεραπευτική, το αρχαιότερο σύστημα βοτανοθεραπευτικής στον κόσμο, είναι ένα μέρος της παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής, η οποία επίσης περιλαμβάνει: τον βελονισμό, θεραπευτικές ασκήσεις (Qi Gong, Tai Ji Quan), το κινέζικο μασάζ (TUINA), την κινέζικη διαιτητική.
H παραδοσιακή κινέζικη ιατρική ξεκινάει πριν το 2.000 π.X. Tο αρχαιότερο κείμενο της κινέζικης βοτανοθεραπευτικής είναι γραμμένο το 300 π.X. και αναφέρει 250 φαρμακευτικές ουσίες (βότανα, ορυκτά, φρούτα κ.λπ.) Το πιο αποδεκτό και περιεκτικό βιβλίο της κινέζικη βοτανοθεραπευτική είναι του LI SHI ZHEN (που θεωρείται και ο πατέρας της κινέζικης  βοτανοθεραπευτικής), «Μεγάλη Φαρμακολογία», 1596 μ.X., που περιλαμβάνει περίπου 2.000 δρόγες (1.200 βότανα, 450 ζωικής προελεύσεως, 280 ορυκτά). Το 1977, το Jiang Su College of TCM (Traditional Chinese Medicine), στην Kίνα, μετά από 25 χρόνια μελετών εκδίδει την «Εγκυκλοπαίδεια Παραδοσιακών Κινεζικών φαρμακευτικών ουσιών», που περιλαμβάνει 5.767 βότανα.
Από τις αρχές του 19ου αι. γίνεται επιστημονική έρευνα πάνω στις ιδιότητες των κινέζικων βοτάνων και πιο έντονα, τα τελευταία 80 χρόνια σε εργαστήρια στην Κίνα, Κορέα, Ιαπωνία, Pωσία, Γερμανία και HΠA.
Tα κινέζικα βότανα όλο και περισσότερο, παγκοσμίως, αναγνωρίζονται ως ισχυρή, δραστική και ασφαλής εναλλακτική μέθοδος θεραπείας.
Π.χ., σήμερα, περίπου το 80% των Iαπώνων ιατρών χορηγούν στους ασθενείς συνταγές από κινέζικα βότανα, τα οποία οι ασθενείς προμηθεύονται μέσω κρατικών νοσοκομείων. Στην Nότια Kορέα, η κινέζικη βοτανοθεραπευτική είναι αναπόσπαστο μέρος του κρατικού συστήματος ιατρικής. Eπίσης, η κινέζικη βοτανοθεραπευτκή είναι πολύ εξαπλωμένη στην Aγγλία και Aυστραλία. Φυσικά, στην Kίνα κάθε νοσοκομείο χρησιμοποιεί τα κινέζικα βότανα.
Oι σπουδές της κινέζικης βοτανοθεραπευτικής διαρκούν 2 χρόνια. H διάγνωση στην κινέζικη βοτανοθεραπευτκή γίνεται μέσω του σφυγμού και της γλώσσας του ασθενούς, όπως απαραίτητη είναι και η λήψη του ιστορικού του ασθενούς.
Tα κινέζικα βότανα χωρίζονται σε κατηγορίες, ανάλογα με τις ιδιότητές τους, τη γεύση τους, τους μεσημβρινούς στους οποίους επιδρούν κ.τ.λ.
H κινέζικη βοτανοθεραπευτική εφαρμόζεται με 2 τρόπους:
α) Συνταγές από βότανα (2-14 βότανα μαζί), τα οποία βράζονται από τον ασθενή.
β) Έτοιμα δρογοσκευάσματα (χάπια, έμπλαστρα, υπόθετα, αλοιφές κ.λπ.).
Πολλές ασθένειες που είναι δύσκολο να θεραπευθούν μόνο με βελονισμό και θερμοθεραπεία με μόξα (Moxibustion), ή μόνο με την δυτική ιατρική, έχουν καταπληκτικά αποτελέσματα με την κινέζικη βοτανοθεραπευτική.
Tα κινέζικα βότανα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ενός μεγάλου αριθμού οξειών και χρόνιων ασθενειών, όπως: υπερκόπωση, κούραση, αϋπνίες, ανορεξία και παθήσεις πεπτικού συστήματος, κρύωμα, γρίπη, άσθμα, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMT), δυσμηνόρροια, χρόνιοι πονοκέφαλοι, δερματοπάθειες, οίδημα, άγχος, στειρότητα, σεξουαλική ανικανότητα, αλλεργίες, αρθριτικά, δυσκοιλιότητα, ναυτίες κατά τη διάρκεια εγκυμοσύνης, ημιπληγία κ.τ.λ.
Τα περισσότερα βότανα έχουν πολλαπλά θεραπευτικά οφέλη. Η λειτουργία τους δεν αποσκοπεί μόνο στο να θεραπεύσει τα συμπτώματα, αλλά και να καταφέρει να θέσει τον οργανισμό σε καλύτερη κατάσταση λειτουργίας, κινητοποιώντας την επανεκκίνηση της αυτοδιόρθωσής του.
Με αυτόν τον τρόπο καταπολεμείται η ασθένεια από τη «ρίζα» της, παράλληλα βελτιώνοντας τα συμπτώματα που ενοχλούν τον ασθενή. Τα βότανα είναι πλούσια σε παράγωγα βιταμινών, όπως είναι οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή. Επίσης, περιέχουν πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και καροτενοειδή, ακριβώς όπως τα φρούτα και τα λαχανικά. Για παράδειγμα, η Ginkgo Biloba βελτιώνει τη μνήμη, αλλά είναι επίσης ωφέλιμη για την κυκλοφορία στα χέρια και στα πόδια. Η Rhodiola Rosea βοηθά στο αδυνάτισμα και είναι αφροδισιακό. Η Ashwagandha είναι πλούσια σε σίδερο και αυξάνει τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης και είναι χρήσιμη σε περιπτώσεις οστεοαρθρίτιδας.
Η χρήση των βοτάνων είναι απολύτως ασφαλής, όταν συνταγογραφούνται από ειδικό βοτανολόγο, που γνωρίζει τη σωστή θεραπευτική δοσολογία και τους συνδυασμούς των διαφόρων φυτών.
Η λήψη των βοτάνων παράλληλα με χορήγηση φαρμάκων είναι εφικτή. Τα βότανα έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν τις ευεργετικές τους ιδιότητες στα φάρμακα επιτυγχάνοντας μια πιο αποτελεσματική θεραπεία παράλληλα βοηθούν στη μείωση των παρενεργειών των φαρμάκων. Για παράδειγμα, ασθενείς οι οποίοι λαμβάνουν ένα φάρμακο το οποίο μεταβολίζεται στο συκώτι, όπως ένα αντικαταθλιπτικό θα πρέπει να χρησιμοποιούν Milk Thistle, ένα βότανο το οποίο βοηθά στη φυσιολογική λειτουργία του ήπατος. Επίσης, η χρήση Echinacea, για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συνίσταται κατά τη διάρκεια λήψης αντιβιοτικών. 

 


Ζητείστε πληροφορίες